Onze huid kunnen we verdelen in verschillende huidtypes. Een huidtype is aangeboren (genetisch bepaald) en kan worden bepaald aan de hand van de talgproductie en reactiviteit van de huid. Een huidtype is niet hetzelfde als een huidconditie, aangezien een huidtype genetisch bepaald is, en een huidconditie wordt veroorzaakt door diverse in- en externe factoren kunnen we een huidconditie goed behandelen. Dit zijn de mogelijke huidtypes:

Normale huid

De huid voelt niet droog of vet en is tevens soepel en glad. De poriën zijn zichtbaar maar niet groot. U heeft slechts af en toe last van puistjes. De huid is voldoende gehydrateerd. U heeft geen last van een glimmende neus en/of kin en hebt geen schrale wangen.

Gecombineerde huid

Uw huid is vaak vettig bij de T-zone maar voelt verder normaal aan. Na een wasbeurt voelen sommige gedeeltes van uw huid droog en andere gedeeltes zacht. U heeft regelmatig last van puistjes en mee-eters op de T-zone.

Droge huid

Uw huid heeft een dunne structuur met zichtbare droogtelijntjes. Bij het aanraken van uw huid voelt deze strak aan, en heeft u vaak last van droge plekjes. Uw huid ziet er vaak mat en dof uit en de poriën zijn heel fijn. Na een wasbeurt voelt uw huid trekkerig aan. U heeft zelden of nooit last van puistjes. U heeft meer aanleg tot het krijgen van rimpels.

Vette huidtypes

Uw huid voelt zeer vet aan. De textuur van uw huid is dik en ruw. U heeft grote, zichtbare poriën en uw huid glimt vaak. Ook heeft u regelmatig last van puistjes en mee-eters.

Acne huidtypes

Uw huid glimt, voelt vet aan, heeft grove poriën en een grove huidstructuur. Uw huid heeft eigenlijk altijd last van verstoppingen en ontstekingen, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan.

Gevoelige huid

Uw huid raakt makkelijk geïrriteerd. Uw huid is dun. U heeft regelmatig last van jeuk, schilferige plekjes, roodheid of een branderig gevoel. Na een wasbeurt voelt uw huid droog aan en jeukt het op bepaalde gebieden. U heeft af en toe last van puistjes.

Gedehydrateerde huid

Een gedehydrateerde huid lijkt erg op een droge huid. Het verschil is dat dit een tijdelijk verschijnsel is in plaats van een permanent huidtype. Iedereen kan een gedehydrateerde huid krijgen, ook mensen met een vette of gecombineerde huid. Een gedehydrateerde huid heeft dus geen tekort aan talg, maar aan water. Net daarom wordt het ook wel eens een vochtarme huid genoemd. Het resultaat is dat de huid er grauw en dof uitziet, met veel droogtelijntjes. 

Verschil droge of vochtarm huid

Een vochtarme huid is voornamelijk droog op de wangen, terwijl de T-zone (neus, kin en voorhoofd) vaak iets vetter is. Ook heb je sneller last van onzuiverheden dan bij een droge huid. Een gedehydrateerde huid heeft vaak te maken met het wisselen van de seizoenen. Het koudere weer tast je huidbarrière aan, maar ook te weinig slaap en stress kunnen een rol spelen.